Geschiedenis van de vereniging

In 1956 benaderde Dré Sips verschillende waterpolo vrienden of ze zin hadden om samen met Toon Stolwerk, Wil van de Zwaan, Henk van de Pol en Ben Meeles te gaan waterpolo-en op zondagochtend. Enige tijd later volgden onder andere Adrie Heijnen, Geert Mars, Bennie Sörensen (nog steeds een actief lid), Dirk Breuker, Bert de Bont en …. Gussenhoven.

Vanaf 1956 wordt er dus door dit groepje op zondagochtend waterpolo gespeeld. In de loop der tijd is het een vereniging geworden, met uiteindelijk vanaf 1990 officiële statuten en inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Dré Sips die o.a. bij de KNZB werkte, was de grote initiator achter de Bredase waterpolo. Echter ook in het waterpolo door de veteranen uit Brabant.

Dré kwam overal en organiseerde zo jaarlijks een dag om waterpolo te spelen tegen veteranen o.a. uit: Den Bosch, Tilburg, Eindhoven, Veghel, Bergen op Zoom en Oosterhout. Deze waterpolo dag is de “Heilige Dag” gaan heten, heilig omdat ieder lid van de veteranen waterpolo hieraan werd geacht mee te doen.

In die beginjaren is ook een Oosterhoutse sectie aangesloten. Onder aanvoering van Piet Willemsen, kwamen onder andere Kees Michielsen, Piel Mol, Piet Struijk, Jas Stassar ook op de zondagochtend waterpolo spelen in het Sportfondsenbad en vanaf begin eind negentiger jaren van de vorige eeuw In het Sonsbeeckbad te Breda. Op de locatie van het oude NAC stadion (afgebroken in 1996/1997), is dit nieuwe bad gebouwd.

De wedstrijden iedere zondagochtend waren heftig, maar eindigden altijd met een stand van 9-9, zoals ook nu nog het geval is. Heftig waren ook de activiteiten erna. Altijd werd de wedstrijd afgesloten met een kopje koffie in het café op de hoek en later in de kantine. Voor sommigen ging dat de hele dag door totdat zij eind van de dag goed gelukkig op huis aan gingen.

De vereniging is in de beginjaren ook nog aangesloten geweest bij de KNZB, echter dit bleek geen meerwaarde te hebben en de KNZB werd afgemeld.

De Brabantse Heilige dag, die overigens ook een echte vereniging met statuten en een notariële akte kende, is in 2016 ter ziele gegaan. Te weinig interesse en geen nieuwe aanwas maakten dat de vereniging werd opgeheven.

Onze huidige voorzitter Joop Beekmans, was de laatste voorzitter van de Brabantse Veteranen Zwemclub.

Onze huidige Bredase Veteranen Polo Club is derhalve in 1956 opgericht. Betekent dat we in 2026 ons 70-jarig bestaan gaan vieren.

Onze voorzitters door de tijd waren:
Dré Sips

Toon Stolwerk

Ben de Rijcke Interim in 2015

Joop Beekmans 2016 – Heden